Kalbin temizse hikayen mutlu biter!

Kelimelerin İnsan Hayatındaki Gücü

kelimeler_psikodilbilim

Kullandığınız kelimeler hayatınızı ne kadar etkileyebilir?

Çok, hem de çok. Bunu inceleyen psikolojinin bir alt alanı bile var. Adı ‘Dönüşümsel Dilbilgisi’, ‘Psikodilbilim’ de deniyor. Kuruculuğunu da Noam Chomsky yapıyor. (Ayrıca Edward Sapir ve Prof. Benjamin Lee Whorf‘da bu alanda araştırmalar yapmış ve hipotezleriyle bu alana katkıda bulunmuşlardır.)

Noam Chomsky özellikle herhangi bir durumu ifade etmek için kullanılan kelimenin psikolojik ve sinirsel durumda farklılıklar yarattığını gözlemlemiş. Sözgelimi şöyle dediğinizi varsayalım, ‘Olayların nasıl bu hale geldiğini anlayamadım’, bir başkası da aynı durumu şöyle açıklasın, ‘Mahvoldum’. Sizce ‘mahvoldum’ kelimesi ile ‘Olayların nasıl bu hale geldiğini anlayamadım’ size aynı durumumu yaşatır?

“Kelimeler, tecrübelerimizi dizdiğimiz ipliktir”

Aldous Huxley

Kelimeler bizi güldürebilir, ağlatabilir, yaralayabilir ve iyileştirebilir. Bir Can Yücel şiiri dinlerken hüzünlenebilir, Cem Yılmaz‘ı dinlerken kahkahalara boğulabilir, çocuğunuzdan ya da en yakın arkadaşınızdan gelen bir söz sizde baş ağrısı yapabilir ya da sevgilinizden gelen güzel bir söz sizi dünyanın en mutlu insanı yapabilir.

Bunları hepsi kelimedir ama etkileri çok güçlüdür.

“Kelimelerin gücünü bilmeden, insanı anlamak imkansızdır.”

Konfüçyus

kelimelerin_gucu

İster öğrenci, ister öğretmen, ister psikolog olun, kelimelerin gücünü her an kullanacaksınız ve bunları bilinçli bir şekilde kullanıp hayatınıza uygularsanız, kendinizde  ve çalışma yaptığınız diğer insanlarda müthiş değişimler görmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca kelimelerin insan hayatındaki önemi bizim kültürümüzde de iyi bilinen bir şeydir, hatta bu konu ile ilgili atasözlerimiz bile vardır;

Tatlı dil yılanı deliğinden

Acı dil akıllıyı çileden çıkarır.

En keskin ve tehlikeli silah dildir.

Silah yarası geçer, dil yarası geçmez.

Silah bir kere, dil bin kere öldürür.

Gördüğünüz gibi bayağı ağır ifadeler var :)

Dr. Masaru Emoto da kelimelerin suyu nasıl etkilediğini gösteren araştırmalar yaptı. Masaru Emoto bu konudaki ilk çalışmasını 1999 yılında yayınladığı ‘Sudan Gelen Mesaj’ isimli kitabıyla duyurmuştur. Sonraları, daha fazla tanınmasına yol açan 2004 yapımlı What the Bleep We Know belgeselinde, çalışmalarına yer verilmiştir, aşağıda izleyeceğiniz ufak bir kesit de aynı belgeselden alınmadır.

 

Kelimelerin insan hayatı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak isteyenler Anthony Robbins’in İçindeki Devi Uyandır (syf:255-283) kitabından faydalanabilirler.

Kelimelerin Bu Güçlü Etkisinden Kimler Yararlanıyor?

Kelimelerin güçlü etkisinden herkesin yararlanabileceğini söylemiştim, fakat bu konuyu en çok irdeleyen ve çalışan insanlar, satış işiyle uğraşanlar, reklamcılar ve televizyoncular. Hatta Amerika’da, İngilizce dili üzerinde araştırma yapılmış ve en ikna edici 12 sözcük belirlenmiş, bunlar; ‘Sen, para, kurtarmak, sonuç, sağlık, kolay, aşk, keşif, kanıtlanmış, yeni, güvenlik, garanti’ sözcükleriymiş. İnsanların bu sözcüklere diğerlerine nazaran daha fazla güvendiği ve daha fazla ikna edici bulduğu saptanmış. Onun için siz farkında olmasanızda bu kelimeler üzerinizde kullanılıyor, hatta siz bile bilmeden bunları kullanıyor olabilirsiniz.

Şimdilik hoşçakalın.

”Söz ola kese savaşı söz ola kestire başı 
Söz ola ağılı aşı, bal ile yağ ede bir söz”

– Yunus Emre