Kalbin temizse hikayen mutlu biter!

200 Yıl Yaşamak İster misiniz?

Uzun yaşamakla ilgili makale, kitap yazı vb. konular uzun zamandır ilgimi çekiyor. Bu alanda araştırma yaptıkça pek çok bilgi ile karşılaştım.

Zaman içinde bilim adamlarından tutunda bir çok farklı görüşten kesimin uzun yaşamla ilgilendiğini ve epey mesafe katettiğini gördüm. Bilim adamı Baird T. Spalding ”Ölümsüz üstadların yaşam ve öğretisi” kitabında Tibet’te 500 -600 yaşındaki insanlarla karşılaştığını yazıyordu. Tabii ki bilimsel kanıtlar sunmuyordu sadece gözlemlediklerini yazıyordu.

su_uzun_yasam

Baird T. Spalding’in fikirleri çok uçuk bulunurken Cambridge araştırmacısı Prof. Aubrey de Grey insanların 1.000 yıl yaşayabileceğini iddia ediyor ve konuda çalışmalarını halen sürdüyor.  TED Talks‘ta yaptığı konuşmada (bu konuşmayı Türkçe altyazılı buradan izleyebilirsiniz) çalışmalarının bir özetini bulabilirsiniz.

100 Yaş Üstü Yaşayanlar Kulübü artıyor.

1950’li yıllarda 100 yaşını geçmiş insanların sayısı 2 bin – 3 bin kişiyken 2016 itibari ile 350 bin kişiyi geçmiş. 21. yüzyılın sonunda da bu rakamın 6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Eğer dünyada yapacağınız çok iş varsa siz de bu kulübün üyelerinden olabilirsiniz.  (Kaynak: NTV)

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) internet sitesinde yer alan verilerine göre, 2015’te 100 yaşı aşkın tam 5 bin 923 kişi var.

Sayısı 5 bin 293 olan “asırlık çınarların” yüzde 85’ini kadınlar oluştururken, erkeklerin oranı 14,2’de kaldı.

164 Yıl Yaşayan Zaro Ağa

Zaro Ağa, bazı kaynaklara göre 1777’de Zaro_agaBitlis, Mutki, Meydan köyünde doğmuştur. 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a gitmiş ve Selimiye Kışlası, Ortaköy ve Tophane camiilerinin inşaatında çalışmıştır. 50’li yaşlarında uzun yıllar İstanbul hamal topluluğunun başında kalmıştır. Daha sonra operatör Emin Bey‘in şehreminliği zamanında belediye serhademeliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul’da geçirmiştir ve aynı şehirde ölmüştür.

Ölümüne yakın ise kapıcılık yaptığı söyleniyor.

Dünya basının odak noktası olmuş ve dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak 1925’te İtalya’yı 1930’da Yunanistan’dan hareket ederek Amerika’yı, 1931’de İngiltere’yi ziyaret etmiştir.

Zaro Ağa “Bol Bol Yoğurt Yeyin” diyor;

zaro_aga_en_uzun_yasayan
Zaro Ağa, erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi. Uzun yaşamak isteyenlere; “Bol bol yoğurt yeyin!” derdi. 164 yıllık hayatında tam 20 kez evlendi.

Ölümü

Zaro Ağa yaşamı boyunca 10 padişah görmüş ve 164 yaşında vefat etmiştir.

256 Yıl Yaşayan Li Ching-Yuen

Li_Ching-YuenÇinli dövüş sanatları ustası ve uzun yaşam araştırmacısı olarak nam salan Li Ching-Yuen 1677`de Chyi Jiang Hsie, Szechuan köyünde dünyaya geldi.

Li Ching-Yuen hayatının büyük bölümünü dağların eteklerinde bitkiler toplayarak ve uzun yaşamın sırlarını araştırarak geçirdi. Uzun ömrünün ilk 70 yılını uzun hayatın, sonsuz yaşamın sırlarını arayarak geçiren Li Ching Yuen, 1748 senesinde 71 yaşındayken Çin ordusuna dövüş öğretmeni ve taktik danışmanı olarak katılmak üzere Kai Hsien`e taşındı. 1927 yılına kadar bu görevini icra ettiği biliniyor.

Li Ching-Yuen 1927 yılında ordudaki görevinden emekli olup eve döndükten bir yıl sonra öldü. Bazıları onun doğal nedenler yüzünden öldüğünü söylese de bazı Li Ching Yuenkaynaklar ölmeden önce “Bu dünyada yapmam gereken herşeyi yaptım. Artık eve gidiyorum” dediğini iddia ediyor.

Uzun yaşamın sırrı sorulduğunda Usta Li Ching Yuen’in cevabı her zaman şunlardı:

-Temiz bir kalbin olsun
-Bir kaplumbağa gibi otur
-Bir güvercin kadar hayat dolu yürü
-Bir köpek gibi uyu.


“150 Yıl Yaşayabiliriz” kitabının Yazarı Prof. Mikhail Tombak diyor ki;

15_yil_yasayabilirizMikhail Tombak diyor ki; İnsan bedeni büyük bir enerji sistemidir ve bu enerji sürekli olarak değişip, dönüşür. Bedenimizdeki tam bir enerji değişimi döngüsü yedi yıl sürüyor ve bu arada hücrelerimiz de yenileniyor. Yaşamımızda böyle yirmi iki döngü bulunuyor ki, biriken enerjiye bakıldığında 150 yıl yaşayabileceğimiz ortaya çıkıyor. Ancak, öncelikle zihnimizden başlayarak, kendi kendimize yaşam süremizi sınırlıyor dolayısıyla doğanın bize sunduğu kapasiteyi tam olarak kullanamıyoruz. Bu kitap neyi, nasıl, neden yaparsak bu kapasiteyi çok daha uzun ve sağlıklı olarak kullanabileceğimizi anlatıyor.

Uzun yıllar Moskova Sağlık Bilimleri Merkezi?nin başkanlığını yapan Profesör  Mikhail Tombak mucizevî diyetlerden veya ilaçlardan söz etmiyor; sağlığımızı korumaya ve sürdürmeye yarayan temel ilkeleri açıklıyor. Sağlığımız ile beslenmemiz, nefes almamız, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarımızı karşılama biçimimiz arasındaki ilişkileri anlatırken kolayca uygulanabilecek öneriler yapıyor. İşte Mikhail Tombak’ın önerilerinden bazıları:

  • Uzun yaşamın en önemli sırlarından biri doğru nefes almaktır.
  • Her gün ardışık olarak sıcak-soğuk duş alın; kan dolaşımınız düzelecek, bağışıklığınız güçlenecektir.
  • Bedeninizin dış temizliğinin yanı sıra iç temizliğini de yapmalısınız, kalınbağırsağınızı, karaciğerinizi temizlerseniz, gençleşirsiniz.
  • Erimiş buzdan elde edilen su, hücrelerimizdeki suyla aynıdır; bu suyu için.
  • Boğazınız ağrımaya başladığında bir dilim limon emerseniz bakteriler yok olacaktır.

Uzun Yaşamın Sırlarını Özetlersek;

Tibetli Rahipler uzun yaşam için, “Genç kalmak istiyorsanız, genç gibi hareket edin, genç gibi düşünün, genç gibi yaşayın” diyorlar.

Zaro Ağa “Kendinize iyi bakın, bol bol yoğurt yeyin” diyor.

Li Ching-Yuen “Temiz bir kalbin olsun, kaplumbağa gibi otur, güvercin gibi hayat dolu yürü, köpek gibi uyu” diyor.

Prof. Mikhail Tombak “Doğru nefes alın, sağlığınızın kendi ellerinizde olduğunu unutmayın” diyor.

Not: Bu yazı 29 Eylül 2009 yılında yazdım. 2016 Haziran ayında ise bazı istatistikleri katmak için güncelleme yaptım. Yukarıdaki yazı daha çok psikolojik ve bitkisel yollarla yaşamı uzatmak ile ilgili idi. Bu yazıdan 7 yıl sonra teknolojik gelişmeler ışığında insan ömrünün nasıl uzatılacağı ile ilgili yeni bir yazı dizisine başladım. Sıradaki yazıyı buradan okuyabilirsiniz.