Kalbin temizse hikayen mutlu biter!

3 Adımda Köpek Fobisini Yenin

(Not: Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, terapi ya da tanı yerine geçmez. Doktorunuza danışmandan uygulamayınız. Hakan Mengüç fobi konusunda herhangi bir çalışma yapmamaktadır.)

Çocukluğumdan itibaren köpeklerle içli dışlıyımdır. Köpeklere olan bu sevgimi daha ileri götürüp, köpek rehabilitasyonu konusunda eğitimler alarak onları daha iyi tanıdım.

labrador_kopek
Ülkemizde köpekten korkan hatta bu korkusu fobiye dönüşen çok insan var. Korku bilinmezlikten kaynaklanır, eğer köpeklerin davranışları konusunda yeterli bilgiye sahip olursanız korkunuz azalacaktır. Örneğin ben köpeklerden korkmuyorum çünkü köpek davranışlarını anlayabiliyorum ama beni yılan dolu bir kafesin içine koysalar korkarım, çünkü yılanın karşısından nasıl davranacağım konusunda eğitilmedim. Fakat bir yılan eğitmeni bana nasıl davranılacağını öğretse ve onun yanında bir süre kalsam yılan korkum da azalır ve normal davranmaya başlarım.

tatli_kopek

Köpek korkusuna sahip insanlara zamanında çok yardım ettim ve çok güzel sonuçlar aldık.

Siz de köpek davranışlarını daha iyi anlamak istiyorsanız aşağıdaki üç kuralı lütfen dikkatlice okuyunuz.

shepherd-kopek

1) Köpekler sizinle sadece enerji düzeyinde iletişim kurar.

Ne kadar korkunuz olursa olsun özgüven dolu bir beden dili sergilemeniz gerekiyor. Köpekler enerjiyi duruşunuzdan alırlar. Omuzlar dik, göğüs önde, vücudunuz alan kaplamalı, tersine büzülmemeli…

Sakin, özgüven dolu durmalısınız.

2) Bir köpekle karşılaştığınızda Dokunmak, Konuşmak, Göz Teması Kurmak Yok’ kuralını uygulamalısınız.

Köpekler, kurtlardan türemiştir ve kurtlar sürü halinde yaşarlar. Genetiklerinde bir lider tarafından yönetilme güdüsü vardır. Liderler köpekler/kurtlar sürünün diğer üyelerine dokunmaz, iletişim kurmaz, göz teması gerçekleştirmezler.

Bir köpekle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken onu görmezden gelmektir. Daha sonra köpek yanınıza gelecektir ve sizi koklayacaktır. Koklama işlemi bittikten sonra yanınıza sokulduysa onu sevebilirsiniz.

Unutmayın ilk önce köpeğin sizi tanımasına ve güvenmesine izin verin.

3) Köpeği nasıl sevmelisiniz?

Eğer köpek hareketli, zıpır ve özgüvenli görünüyorsa başının üstünden sevin ama köpek özgüvensiz korkak hareketler sergiliyorsa onu başından sevmeniz daha da korkutabilir. Bu yüzde Cesar Millian bu tür köpeklerin boynundan sevilmesi gerektiğini söyler.

dalmacyali_kopek

Köpek Bize Havlarsa Ne Yapalım?

Köpek size havlarsa asla ona bakmayın, onu tamamen görmezden gelin. Bir süre sonra o da uzaklaşacaktır. Köpeğin daha da sinirlenmesini sağlayan şey o havlarken ona bakmanız ya da kaçmanız olacaktır.

korku-kopek

Saldırgan Bölgeci Köpekler Karşısında Ne Yapmalı?

Bölgeci köpekler kendi bölgelerini korumak için elinden geleni yaparlar. Bunlar daha çok bekçi köpekleri ve zincirlenmiş köpeklerdir. Dikkat ederseniz bir yere zincirlenmiş köpekler diğer köpeklere nazaran daha çok havlarlar, nedeni tek amaçlarının bölgelerini korumak olması. Peki bu tür köpeklerin yanından geçmek zorunda kalırsak ne yapacağız?

En büyük hatamız köpeklerin gözlerinin içine bakmak. Eğer büyük bir tehlike hissediyorsanız çevrenizdeki insanlardan yardım alın. Eğer böyle bir durum yoksa en iyi çözüm onlara bakmamak olacaktır. Göz teması kurmayın.

Ve bu tür bekçi köpekleri saldırgan olacağından çok dikkatli olmalısınız. Mümkün olduğunda o bölgeden uzak durmalısınız.

kopekgezdirmehakanmenguc
Özetlersek şunu unutmamalısınız, köpekler sizinle enerjiniz ve duruşunuzla iletişim kurar. Bir odaya üç kişi girsin köpek hemen kendisinden korkan kişinin yanına gider. Ama köpekten korksanız bile duruşunuzu ve düşünce yapınızı o an değiştirirseniz her şeyi değiştirebilirsiniz.

(Not: Yukarıda paylaştığım teknikler bilgi amaçlıdır. Bir uzmandan yardım almadan denememelisiniz!)

Aşağıdaki görüntü, Afrika’da hayvan rehabilitasyonu için gittiğim eğitim kampından bir fotoğraf

hakan-menguc-afrika

Hakan Mengüç Kitapları